Zbor krajanov Spodnje Gorje

Včeraj, v soboto 17. 2. 2024, je bil iz strani Vaškega odbora Spodnje Gorje sklican zbor krajanov Spodnjih Gorij z naslednjim dnevnim redom:

  1. Zapora ceste od »Zotlarja do Fortune« in od »Pump track-a do Černeta«.
  2. Seznanitev krajanov o e-pošti Vaškega odbora Spodnje Gorje 
  3. Dotrajano vozišče od »Cverna skozi novo naselje do Laboda«.
  4. Odvodnavanje meteornih voda.
  5. Pešpot od Peka do Petača.
  6. Razno.

Kot smo izvedeli iz uvodenga nagovora enega od predstavnikov Vaškega odbora, so bili na zbor krajanov med drugimi povabljeni:

  • Župan Občine Gorje Peter Torkar;
  • Svetniki zadolženi za območje Spodnje Gorje (Tomaž Bergant, Zdenka Repe, Danijela Mandeljc in Katarina Jakopič Branc);
  • Predstavnik Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica in
  • Predstavnik Policijske postaje Bled.

Od vabljenih sta se zbora krajanov udeležila samo župan Peter Torkar in svetnik Tomaž Bergant. Marsikdo od prisotnih se je verjetno vprašal, kje so preostale tri svetnice, ki so jih krajani izvolili za svoje predstavnice v občinskem svetu. 

Predstavniki Vaškega odbora Spodnje Gorje so povedali, da so iz strani Policijske postaje Bled prejeli opravičilo, medtem ko predstavniki iz medobčinskega redarstva niso poslali niti opravičila. To je seveda nesprejemljivo, saj se očitno ne zavedajo, da bi morali delati za občane. Konec koncev smo mi tisti, ki jim posredno plačujemo plače. Žal imamo občani upravičen občutek, da jih nikoli ni takrat, ko jih potrebujemo. Vse kar počnejo je sankcioniranje domačinov. 

Začetek zbora krajanov

Pozdravljamo inciativo Vaškega odbora Spodnje Gorje o sklicu zbora krajanov, saj se je po napolnjenosti dvorane Gorjanskega doma videlo, da so naslovili teme, ki občane zanimajo in se jih dotikajo. 

Zagotovo pa bi bilo v prihodnje na takšnih zborih potrebnih nekaj izboljšav, kot so: ozvočenje, moderiranje oz. omejitev razprav ter predvsem držati se točk dnevnega reda.

Takoj po uvodu je besedo dobil župan Peter Torkar, ki v svojem dolgem in razvlečenem monologu ni povedal nič konkretnega. 

Vmes so se iz občinstva k razpravi prijavljali občani, ki so odpirali teme, ki niso bile na dnevnem redu, tako da je bil sam zbor krajanov še bolj zmeden in neproduktiven.

Do besede je prišel tudi edini od svetnikov, ki se je zbora krajanov udeležil, svetnik Tomaž Bergant. V svoji razpravi je konkretno naslovil navedene probleme in občanom zagotovil, da jih bo pomagal v sodelovanju z občinsko upravo ugodno rešiti. 

Brez konkretnih predlogov in rešitev

Če izhajam iz osebnih pričakovanj ob udeležbi na zboru krajanov, sem pogrešal konkretne predloge in rešitve ob različnih scenarijih, ki se bodo odvili v prihodnjih dneh.

Vsekakor bi morali za osnovo vzeti najslabši možni scenarij. V sredo bo namreč znana odločitev direkcije za ceste o prometnem režimu, nas občane pa zanima, kaj bo, če bo sprejeta za nas najslabša rešitev, torej obvoz čez Kočno skozi Gorje. V tem primeru bosta cesti od »Zotlarja do Fortune« in od »Pump track-a do Černeta« zelo obremenjeni in nevarni. 

Tu bi od župana pričakovali, da nam objasni, kako bo občina reagirala. Najmanj kar bi pričakovali v tem primeru je, da takoj kontaktira Medobčinski inšpektorat in redarstvo ter Policijsko postajo Bled in zahteva, da zagotovita fizično prisotnost na omenjenih odsekih za celoten čas obvoza. Brez prisotnosti omenjenih služb se prepovedi v obliki opozorilnih znakov seveda ne bo spoštovalo. 

Močno upamo, da so pristojni na direkciji za ceste dovolj pametni, da tako slabe odločitve kot je obvoz čez Kočno ne bodo sprejeli. Še bolj pa upamo, da se bo Občina Gorje v primeru slabih odločitev zavzela za Gorjanke in Gorjance ter odločno reagirala.

Žalostno bi bilo, da bi morali krajani stvari vzeti v svoje roke in bili ob tem deleži kakšnih sankcij s strani inšpektorata in policije. 

Čeprav konkretnih predlogov in rešitev na včerajšnjem zboru krajanov ni bilo, pa vseeno pozdravljamo inciativo Vaškega odbora Spodnje Gorje, ki je zbor organizirala. Verjamemo da bo, kar se tiče same organizacije zbora, v prihodnje precej bolje. 

Vaški odbor ima odprt tudi e-poštni naslov, na katerega lahko krajani pošljejo pobude, vprašanje in predloge:

VO.SpodnjeGorje@mail.com

Delite objavo:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Novice

Frizerski salon Kattsy

Vrhunsko frizersko izkušnjo v frizerskem salonu Kattsy.si v Radovljici.

Prijava na e-novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni.