Prepoved snemanja seje

Na zadnji 7. redni seji Občinskega sveta občine Gorje snemanje prepovedano, ker ni bil oddan zahtevek za snemanje seje (kar na prejšnjih ni bilo potrebno, saj vedno nekdo iz strani občinske uprave pristopil in dal v izpolnitev obrazec za predstavnika medija) je bila tokrat prošnja za snemanje 8. redne seje, ki bo potekala v sredo 11. 12. 2019 ob 17.00 v prostorih Občine Gorje, poslana z veljavno akreditacijo poslana 18. novembra.

V petek 6. 12. 2019 je župan le zmogel odgovoriti, pisno s priporočeno pošto. Odgovor je seveda negativen.

Župan v odgovoru pravi, da občina zagotavlja obveščenost javnosti. No, primer kakšen je nivo poročanja si lahko pogledamo na primeru zadnje 7. redne seje, ki je potekala 23. 10. 2019, ko je na sejo prišla celo policija. Tukaj si lahko pogledate uvodnih 8 minut seje, ki pa jo je župan prepovedal snemati.

To pa je poročilo »novinarke« in glavne urednice Romane Purkart. O vsem tem dogajanju je zmogla napisati en kratek odstavek, ki objektivno seveda ne opiše dogajanja na seji. Takega poročanja se ne bi sramoval niti Jósip Visarijónovič Stálin. Žalostna resnica, da bomo po sredini 8. redni seji deležni zgolj še takega poročanja. Zdaj pa primerjate in sami ocenite ali se dogajanje na posnetku zgoraj in pa zapis glavne urednice Romane Purkart ujemata.

Niso pa to edine novosti, ki jih na občinskih sejah uvaja župan Peter Torkar. Uvaja tudi spremembe glede delovanja svetnikov na občinskih sejah. Z novim poslovnikom bo onemogočil kakršno koli razpravo ter zastavljanje vprašanje in predvsem zahtevanje odgovorov. Vse to bodo storili z izgovorom, da seje trajajo predolgo in da je posledično predolg zvočni zapis (!?).

Spremembe in dopolnitve poslovnika občinskega sveta Občine Gorje – skrajšan postopek.

Župan, občinski upravi in izvoljenim svetnikom, ki so za to funkcijo kandidirali in bili izvoljeni, očitno se zdi odveč, da se približno enkrat na dva meseca (v letu 2019 je bilo 8 rednih sej) dobijo na seji, ki traja približno 2 uri.

Očitno bodo svetniki iz županove liste s svojim glasom potrdili, da se svetnikom (torej njim in vsem svetnikom izvoljenih v naslednjih mandatih) odvzame možnost razprave in zahtevanje odgovorov župana na njihova postavljena vprašanja.

Svetniki županove liste Stopimo skupaj: Pavel Jakopič, Janez Kolenc, Ivan Ratek, Urban Jan, Primož Pretnar, Edvard Torkar, Dominik Piber, Danijela Mandeljc in Zdenka Repe.

Drage Gorjanke, dragi Gorjanci vprašajte se zakaj se župan in Občinska uprava tako trudita, da bi bile seje občinskega sveta skrite, da dogajanje na sejah in vsebina sej ne bi prišla v javnost? Zakaj nam ne omogočijo možnost, da pogledamo kaj se na sejah dogaja in si sami ustvarimo mnenje o dogajanju na sejah ?

Na koncu lahko spomnimo, da je bil prvi izgovor župana zakaj se seje ne snemajo višina stroška – Bled.tv je ocenil strošek snemanja 900 evrov na sejo. Ko snemanje uredimo občani sami in občino snemanje sej ne stane niti evra, pa so začeli sprejemati pravilnike, ki prepovedujejo snemanje. Vidimo lahko, da je zanimajo med občani za spremljanje sej zelo veliko, statistike ogledov sej so neverjetni (Pretekle posnete seje si lahko ogledate na: https://zgorij.si/video-vsebina/). 

Zakaj portal zGorij.si ? Ker menimo, da je takšno početje sramotno in ne spada v leto 2019 in da si občani občine Gorje zaslužijo biti obveščeni.

Vabljeni ste tudi na naročilo e-novic: https://zgorij.si/bodi-obvescen/

Delite objavo:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

One Response

  1. Pingback: zGorij.si
Novice

Frizerski salon Kattsy

Vrhunsko frizersko izkušnjo v frizerskem salonu Kattsy.si v Radovljici.

Prijava na e-novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni.