Poročilo svetnice Anje Bunderla o 11. redni seji

Poročilo svetnice Anje Bunderla o 11. redni seji Občinskega sveta občine Gorje, dne 11. 11. 2020.

Ko že optimistično upaš, da se kazalec na občinski uri nagiba za sekundo v pozitivno smer, doživiš hladen tuš, se zbistriš in vidiš, da je vse skupaj le pokvarjena ura, ki kaže sekundo naprej in dve nazaj.

Pred enim tednom smo s skupino občanov z občutkom nejevere gledali stavek na občinski spletni strani: “Zainteresirana javnost bo sejo lahko spremljala preko spleta. Naslov povezave bo objavljen na občinski spletni strani.” 

Preberite si, kako je občinska uprava najavila prenos seje in ga potem ni izvedla.

Na svoj e-naslov sem prejemala raznorazna sporočila. Od veselih »Prosim za posredovanje povezave, ko bo objavljena«, že rahlo dvomljivih »Oi. A maš kšno informacijo kdaj bo link objavlen?« do skeptičnih »Najbrž se bodo pri županu pojavile tehnične težave …«, do vse bolj nejevernih »Oj, a je kdo našel povezavo?«, največ pa je bilo sporočil starih mačkov z izkušnjami: »FAKE NEWS!!!« (lažne novice).

Seja preko ZOOM-a se je pričela, povezave na sejo za zainteresirano javnost pa nikjer. Pritiskala sem tisto malo modro roko na ZOOM-u, kjer se javiš k besedi in ker me župan in občinski uradniki niso upoštevali, sem mahala kar z roko v kamero. Upravljalec strani me je ignoriral in mi ni prižgal mikrofona. Želela sem proceduralno …. brez uspeha. Ko so me končno zaradi moje znamenite trme spustili do besede, sem vprašala, kje je povezava na posnetek za sejo. Župan Peter Torkar je odgovoril: “saj bo“. Še zadnje upanje in kot večna optimistka zanikanje vse bolj vpijočih modrih besed občanov, FAKE NEWS. Mislila sem, da so kakšne tehnične težave. Čez nekaj časa pa je župan prišel na plan s predlogom, da glasujemo o tem, če se svetniki strinjamo, da se seja neposredno predvaja preko spletne strani. ZA smo bili Zdenka Repe, Urban Jan, Dominik Piber in Anja Bunderla, ostali pa PROTI. Župan Peter Torkar je ponosno naznanil, da je zmagala demokratična odločitev. Rekla sem si, JA, spet smo udarili nazaj na trdna tla.

Začelo se je s potrjevanjem zapisnika prejšnje seje. Opozorila sem župana, da zapisnika ni. Svetniki zapisnika nismo prejeli, prejeli smo samo transkripcijo. Pa je 9 svetnikov od 10-ih vseeno kar potrdilo nekaj, česar sploh ni.

Proračun kot iz leta v leto … optimistične številke, ki pa pokažejo drug obraz, ko ugotoviš, da se številke na papirju samo prenašajo iz enega leta v naslednje leto. Kohezijske številke pokažejo pravi obraz šele pri pogledu v zaključni račun proračuna, te so iz leta v leto 0 €. Sedaj teče 30-dnevna javna razprava, ko lahko občini podate svoje pripombe na proračun (glejte povezavo: https://www.gorje.si/objava/318313)

Nato smo obravnavali obstoj javnega interesa graditve žičniških naprav. Kakšna zmeda! Dan pred sejo smo prejemali dodatke gradiva, ki ga je občina zadrževala zase, na seji se je pokazalo, da še vedno nismo prejeli popolnega gradiva, občina je pripravila drugačen sklep kot pripravljavec, na koncu nismo več vedeli, o čem odločamo. Župan je pred glasovanjem odredil daljšo pavzo (najbrž je rabil čas, da se zbere). Župan je nato dal na glasovanje dva sklepa. Ko smo glasovali pri prvem sklepu, pa je drug sklep kar naenkrat umaknil in hitro zaključil to točko dnevnega reda, jaz sem želela proceduralno, dvigala sem roke, modre rokice na zoom-u, pisala sem jim zahteve po besedi, v tem je župan v enem dihu izklopil pripravljavca, mene ni spustil k besedi, me popolnoma ignoriral, meni nič – tebi nič enostavno zaključil točko dnevnega reda in naznanil naslednjo točko. Županovo ignoriranje je trajalo, dokler mi niso omogočili besede nekje v sredini te točke. Takrat sem opozorila na nevzdržnost take taktike.

Nenavadna seja se je nadaljevala do poročila Nadzornega odbora, ki ga je pripravila predsednica NO Metka Bobič. Poročila, ki je bil zelo občutljiv za župana, saj je obravnaval poslovanje z njegovim dobrim prijateljem Vojkom Kapusom (povezava s Firmo 1, Firmo 2, Zavodom Marka Kapusa …), s katerim občina redno posluje že leta dolgo (nobena druga občina, le občina Gorje – glej portal erar.si), pa ni predstavila. Ker ga ni na seji nihče želel povzeti, sem ga kar jaz.

Če povzamem: 

Nadzorni odbor je med drugim preiskoval eno ponudbo, ki je bila naslovljena kar na Zavod Marka Kapusa, ne na Občino Gorje. G. Kapus je napisal besedilo za povpraševanje, ne pa Občina.  Finančno je ovrednotil razpis sebi v korist. Firma nima nobenih kompetenc za izvajanje omenjenih poslov, firme ponudnikov so povezane, kar je razvidno tudi iz enakega e-poštnega naslova dveh firm. Ponudnik in izvajalec sta razkosala projekte na zneske, ki se oddajajo po principu naročil malih vrednosti. Ena pogodba je bila sklenjena za študijo po principu oddaje male vrednosti, druga pogodba pa sklenjena za projektno vodenje prav tako po principu male vrednosti isti firmi.

Nadzorni odbor pa ni ugotovili, da je poleg pridobivanja ponudbe, oddaje ponudbe, ki jo je izvedela ista oseba, pogodba podpisana od nepooblaščenega zastopnika firme izvajalca, kar je razvidno iz dokumentacije – primerjave podpisov sem posredovala članici nadzornega odbora po e-pošti. Očitno je, da je pogodbo z občino podpisal g. Kapus sam, z vednostjo župana in občinske uprave. Vse pogodbe, ki so sklenjene s Firmo 1, Firmo 2 in Zavodom Marka Kapusa bi morale tako biti nične. 

Na 9. redni seji OS je g. Kapus na moje vprašanje po ceni izjavil, da on ne ve za ceno storitve in da naj povprašam zastopnika direktorja Firme 2 d.o.o. Po dokumentaciji, ki mi jo je predložila občina je pogodbo, ki je bila podpisana 1. 10. 2018 s svojo parafo podpisal g. Kapus sam – pa tudi druge. 

Kaj pa je bil odgovor Občine Gorje na vse to? Bo ukrepala takoj ali jutri? Praktično so uspeli spisati le to, da oni lahko počnejo z 20.000 evri, kar hočejo. In tu je občinski svet s svojim odobravanjem še uradno prižgal zeleno luč za izmikanje našega občinskega denarja.

Na poslovanje z Vojkom Kapusom vredno okoli 100.000 € brez rezultatov noben svetnik ni izustil niti ene besede, medtem ko so pa imeli veliko strašnega povedati ravnateljici vrtca Gorje pri točki dnevnega reda Sklep o določitvi cen programa vrtec.

Prav tako predsednica NO Metka Bobič ni želela predstaviti poslovanja Občine Gorje s svetnikom Pavlom Jakopičem. V to kislo jabolka se je morala zagristi Komisija za preprečevanje korupcije.

KPK je zaznala sume kršitev, Nadzorni odbor Občine Gorje pa ne zazna ničesar.

Župan je napovedal pavzo, po daljšem odmoru pa je kar na lepem spet naznanil vrnitev k točki o žičniških napravah z izgovorom, da sem tudi jaz želela pri tisti točki postopkovno (!?!). Od takrat je minilo že nekaj ur! Seveda se je v resnici posvetoval s svojim krogom ljudi, da sklepanje o žičnicah ne more biti enostavno zaključeno – na nasprotni strani je le imel dva znana slovenska pravnika – jaz pa sem bila spet idealna tarča za županovo reševanje zagate. Z občani se lahko igra, ampak s pravniki ne pride skozi tako poceni. Občinski uradniki so ponovno pisali sklepe, dva ali tri sklepe, ne vem, če sploh še kdo ve … Zaključili so s sklepom, da se zadeva prestavi na naslednjo sejo.

Pri vprašanjih nič novega, le to, da sem prejela informacijo, da so zaradi mojega vestnega opravljanja funkcije občinske svetnice porabili že 400 delovnih ur! Na vprašanja bodo pa odgovorili pisno.

Hmmm … čudim se, le zakaj župan z nekaterimi svetniki ne pusti, da bi seje spremljali občani, ko pa je vse čisto kot solza ……………………………..

Anja Bunderla, svetnica občine Gorje

Delite objavo:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

One Response

  1. Pingback: zGorij.si
Novice

Frizerski salon Kattsy

Vrhunsko frizersko izkušnjo v frizerskem salonu Kattsy.si v Radovljici.

Prijava na e-novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni.